Zonwering is een must in energie-efficiënte woningen - Holstra

Beste klant, Holstra is gesloten van vrijdag 19 juli om 12u tem zondag 18 augustus. Wij zijn terug beschikbaar vanaf maandag 19 augustus.
Onze toonzalen zijn terug open vanaf 20 augustus.

Tijdens ons verlof kan je voor een herstelling aan een door ons geplaatst product contact opnemen via mail : service@holstra.be

Voor dringende herstellingen is onze servicedienst van wacht
op werkdagen tussen 9u30 en 16u te bereiken op 056 42 22 86 en druk op 9.

2
Apr

Zonwering is een must in energie-efficiënte woningen

De eerste stap naar een duurzame woning is goed isoleren en luchtdicht bouwen. “Maar je moet ook letten op oververhitting door binnenvallend zonlicht”, meent Ann Van Eycken, secretaris-generaal van Verozo, de Belgische beroepsvereniging van zonwering en rolluiken.

“De klimaatopwarming vraagt om concrete maatregelen voor een efficiënter energiegebruik, ook in de bouw”, vertelt Ann Van Eycken. “We moeten onze huizen en ramen vandaag goed isoleren. Maar door deze betere isolatie en de luchtdichtheid moet je ook letten op oververhitting door zoninstraling. De prioritaire functie van ramen is kwalitatief daglicht binnenlaten. Bovendien zorgen zij voor het contact tussen bewoners en hun buitenomgeving. Een goede aanpak van zoninstraling is dus noodzakelijk. En hier komt zonwering op het voorplan.”

Contact met buiten

Zonwering staat voor de zon- en daglichtregeling van je ramen. “Twee functionaliteiten die nogal eens tegengesteld zijn aan elkaar”, weet Ann Van Eycken. “Daarom is het belangrijk dat je weet waar je het meeste aandacht aan wil aan besteden of welk probleem je eerst wil aanpakken. Ramen moeten daglicht binnenlaten. Die zoninstraling kan in koelere periodes een aangename warmte binnenlaten en zo je energiekosten voor verwarming en verlichting doen dalen. Maar zoninstraling veroorzaakt ook makkelijk verblinding.”

Zonwering en kleuren

Door te werken met zonwering kun je oververhitting oplossen.

Door te werken met zonwering die de daglichttoetreding regelt, kun je dit perfect oplossen. “Dat kan met lamellen of met doekzonwering”, zegt Ann Van Eycken. “Doekzonwering met een donkere kleur zorgt voor een goed zicht naar buiten terwijl witte, heldere kleuren samen met een grotere openingsfactor in het doek voor verblinding kunnen zorgen. Donkere kleuren absorberen dan weer meer warmte dan heldere kleuren. Die reflecteren eerder de zoninstraling. 

Buitenzonwering

Van zodra de temperatuur begint te stijgen, en dat is alsmaar vroeger in het jaar, adviseert Ann Van Eycken om preventief je ramen te beschermen met buitenzonwering met een lage zonnetoetredingsfactor. “Als we het vandaag over zonwering hebben, moet die efficiënt zijn. Dit kan alleen met zonwering met een zeer lage zonnetoetredingsfactor (minimaal een g-waarde tot 0,15). Dat betekent dat de zonwering en het glas samen minstens 85% van de zonnewarmte moeten kunnen tegenhouden. Je kan nog lager gaan, maar dan neemt ook de daglichttoetreding af. Voor buitenzonwering speelt de kleur minder een rol maar ook hier heeft een donkere kleur de beste (lage) zonnetoetredingsfactor.”

Beweegbare zonwering

Beweegbare zonwering die je naargelang de behoefte inzet op heldere beglazing (met een g-waarde van minstens 0,60) is volgens Ann Van Eycken het ideale paar. “Dit verandert niets aan het zonnespectrum. Wat niet gezegd kan worden van zonwerende beglazing. Daardoor verlies je in het zicht naar buiten steeds kleuren van het zonnespectrum. En dat beïnvloedt je gezondheid. Bovendien stijgt hiermee je energierekening omdat je meer kunstlicht moet gebruiken op bewolkte dagen en verlies je de nuttige warmte in koudere periodes. Ook kan je met zonwerend glas niet zoveel zonnewarmte weren als met beweegbare zonwering, waardoor je achteraf toch nog extra kosten moet maken om oververhitting aan te pakken.”

Rolluiken

Ann Van Eycken: “Rolluiken zijn per definitie zeer goede zonwering omdat ze in gesloten toestand geen zonnestraling doorlaten. Buitenzonwering en rolluiken vermijden oververhitting in je woning en doen het E-peil sterk dalen. Als je bij nieuwbouw buitenzonwering toepast, vermijd je een boete en hoef je geen airco in te zetten. Dat is zeer energieverslindend en tast je gezondheid aan. Te koude luchtstromen veroorzaken namelijk allergieën en symptomen van verkoudheden.”

Een van de eerste stappen

Ook bij renovatie is energie-efficiëntie van belang en stelt zich het probleem van oververhitting. “Daarom is het belangrijk dat je ook hier zonwering en rolluiken mee integreert, want ze maken deel uit van je duurzame gebouwenschil. Als je de klimaatopwarming verstandig aanpakt, is zonwering een van de eerste stappen die je inzet voor een energie-efficiënte woning. Zonwering leent zich bovendien uitstekend voor automatisering (met groene energie), wat je energie-efficiëntie optimaliseert en een hoger gebruikscomfort oplevert”, besluit Ann Van Eycken.

Delen op:

WhatsApp Image 2019-02-25 at 14.16.17