Aangename binnentemperaturen in ziekenhuis moeskroen. - Holstra

Onze toonzalen Brugge, Wevelgem en Alveringem zijn geopend op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag voormiddag.

Voor onze openingsuren KLIK HIER

Op donderdag werken wij op afspraak.


8
Jun

Aangename binnentemperaturen in ziekenhuis moeskroen.

Renson Topfix Max beschermt centrale traphal tegen de zon

Een centrale traphal is het eerste wat je ziet wanneer je het ‘Centre Hospitalier de Mouscron’ (kortweg CHM) binnenkomt. De hoofdas die het ziekenhuis in tweeën deelt grossiert in daglicht met dank aan de 3 glazen dakkoepels. Dat dat in de hal helaas ook tot hoog oplopende temperaturen kon leiden, is nu gelukkig verleden tijd dankzij de Topfix Max buitendoekzonwering van Renson.

Nood aan daglicht en buitenzonwering

CH Mouscron
Jérémie Leleu (technisch verantwoordelijke CHM): “we zijn er al langer van overtuigd dat je enkel met buitenzonwering kan voorkomen dat binnenvallend zonlicht tot oververhitting kan leiden. De centrale traphal in het ziekenhuis is daar het mooiste voorbeeld van: door de zon tegen te houden nog voor die het glas bereikt, zakt de binnentemperatuur hier op warme dagen met minstens 2 graden.”

Thermische studies wijzen nu eenmaal de efficiëntie van buitenzonwering aan om opwarming binnen tegen te gaan. “Maar daar moesten we de bouwheer in dit geval dus niet van overtuigen,” zegt Wim Vanneste (Technisch-commercieel meedenker bij Holstra, die de plaatsing voor z’n rekening nam). Roberto Momcilovic (Project manager AAVO Architects) beaamt: “Bij de bouw van een ziekenhuis is het belangrijk om veel ramen te voorzien. Daglicht heeft nu eenmaal een positief effect op patiënten,  bezoekers en personeel. Uiteindelijk kan je – zeker vanuit een ecologisch standpunt – dan ook bijna niet om screens heen.”

Topfix Max met doekkast onderaan

CH de Mouscron
En dus werden begin dit jaar de 3 dakkoepels in de centrale traphal van het ziekenhuis voorzien van Topfix Max buitendoekzonwering van Renson, goed voor 8 stuks en 120m² zonwering in totaal. Uitgevoerd in RAL7016 structuurlak, vallen de aluminium kasten, voetjes en geleiders van dit type zonwering voor horizontale en schuin liggende beglazing amper op. En dat was ook de uitdrukkelijke wens van de architect.

Roberto Momcilovic: “Ik stond erop dat de motor (en dus ook de doekkast) van de doekzonwering zich onderaan de dakkoepels bevond, zodat het zicht naar buiten niet belemmerd zou worden. De technici van het ziekenhuis gingen dan ook op zoek naar een oplossing en vonden die op Batibouw in de Topfix Max van Renson.”

Consequente look&feel: van buitenzonwering tot gevelbekleding

Centre Hospitalier Mouscron
Naast de 8 Topfix Max-zonweringen op de dakkoepels, stond Holstra recent ook in voor het vervangen van de 37 screens op 5 verschillende vliesgevels van de ziekenhuissite. De oude screens met kabelgeleiders werden er vervangen door windvaste Fixscreens van Renson, met gepatenteerd ritssysteem in de zijgeleiders.

 

“Ook hier speelt het belang van een consequente look&feel voor het hele ziekenhuis,” verklaart Roberto Momcilovic: van de Icarus-lamellen als structurele zonwering voor de ramen van de traphallen, over dezelfde lamellen als ventilerende gevelbekleding op de nieuwe parkeergarage tot de buitendoekzonwering: het moet alles samen één coherent geheel vormen.”

Delen op:

Centre-Hospitalier-de-Mouscron